Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κάθηκας είναι ένα από τα χωριά της επαρχίας Πάφου και είναι κτισμένο στο οροπέδιο της Λαόνας σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η τοποθεσία του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στο μισό της απόστασης Πάφου και Πόλης της Χρυσοχού. Η απόσταση από την Πάφο είναι μόλις 22 χιλιόμετρα και από το Λατσί 14. Η απόσταση από τον Κόλπο των Κοραλλίων είναι μόλις 12 χλιόμετρα. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 350 κάτοικοι.

Το όνομα του προέρχεται πιθανότατα από την τοποθεσία του. Λέγεται ότι επειδή ήταν στο μέσο της απόστασης Πάφου και Πόλις και επειδή ήταν το πιο ψηλό σημείο, τα καραβάνια έκαναν στάση να ξεκουραστούν ''κάθονταν'' στον Κάθηκα. Έτσι και η ονομασία.

Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολλά σπίτια κτισμένα από πέτρα. Είναι καταπράσινο καθώτι είναι τριγυρισμένο από αμπέλια. Εξ'αιτίας του υψόμετρου του έχει εξαιρετικό κλίμα: δροσερό, χωρίς υγρασία το καλοκαίρι και ψυχρό το χειμώνα. Η θέα είναι καταπληκτική από τα περισότερα μέρη του χωριού. Από διάφορα μέρη του χωριού μπορείς να δεις είτε την θάλασσα του Κόλπου των Κοραλλίων και του Ακάμα είτε την οροσειρά του Τροόδους και το δάσος της Πάφου.

Το χωριό είναι γνωστό για τα αμπέλια του και τα κρασιά του. Το άσπρο σταφύλι και το λευκό κρασί (ξινιστέρι) θεωρείται το καλύτερο της Κύπρου κα μάλιστα πέραν της μισής παραγωγής λευκού κρασιού στην Κύπρο προέρχεται από σταφύλια του Κάθηκα. Στον Κάθηκα θα βρείτε διάφορα τοπικά οινοποιεία όπως το Στέρνα και το Βασιλικό.

Επίσης το χωριό είναι γνωστό για τις παραδοσιακές ταβέρνες του και το πολύ καλό φαγητό. Αξίζει να επισκεφτείτε τον Κυπάρισσο, το Πετραδάκι,την Ταβέρνα του Γιαννή, την Φάρμα, την ταβέρνα του Αραούζου και την Ιμογενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: